Kako napreduje izgradnja Sektora B6 Obilaznice oko Beograda - Završetak radova u aprilu 2023?

07/25/2022
od strane

Izgradnja deonice punog profila auto-puta od Tunela Straževica do Bubanj Potoka, polako ulazi u završnu fazu. 

Trasiranje deonice sa pratećim nadvožnjacima, podvožnjacima i betonskim radovima na petlji Bubanj potok, već je kompletirano u toku ove godine. 

Najintenzivniji radovi, trenutno se izvode na izgradnji tunela Beli Potok; završetku petlje Bubanj Potok, gde se nakon kompletiranja betonskih radova pristupilo asfaltiranju, koje je u značajnoj meri već finiširano; kao i na asfaltiranju ostatka deonice u ukupnoj dužini od 9,6 kilometara. 

Prema najava koje smo imali priliku da čujemo tokom skorijeg obilaska gradilišta od strane predsednika Srbije, planirano je da radovi budu završeni najkasnije do 6. aprila sledeće godine. 

Sektor B6 Obilaznice oko Beograda, predstavlja deonicu sa punim profilom auto-puta širine 30 metara, tunelom Beli Potok dužine 360 metara, 13 mostova, kao i petljama Avala, Beli i Bubanj Potok, gde će se obilaznica spajati sa Koridorom 10, odnosno putnim pravcem Beograd-Niš. 

U pitanju je deonica na kojoj nije od ranije postojao poluprofil auto-puta (2 vozne + zaustavna traka), već se gradi ,,od nule" u punom profilu koji obuhvata 4 vozne i 2 zaustavne trake, odnosno ne nadograđuje se postojeća, već gradi kompletno nova infrastruktura. 

Ipak, završetkom poslednje deonice obuhvaćene sektorom B, neće biti označen i kraj radova na Obilaznici oko Beograda. 

Ostaje da se završi i krak obilaznice prema Pančevu na deonici Bubanj Potok-Vinča-Pančevo, kategorizovan kao sektor C, dužine 31 km. Na sektoru je planirana izgradnja novog drumsko-železničkog mosta na Dunavu, koji će spojiti naselja Vinča i Starčevo, kao i Tunela Bubanj Potok koji će nadovezivati na novoizgrađenu petlju. 

Projektovanje deonice povereno je saobraćajnom institutu Cip, dok bi na izgradnji trebalo da bude angažovan izvođački konzorcijum kineske kompanije ,,Power China" i azerbejdžanskog ,,Azvirt-a", ukupne procenjene vrednosti od 500 miliona evra.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju