Kako napreduju radovi na izgradnji dečije klinike Tiršova 2 - U toku pobadanje šipova:

08/29/2022
od strane

U toku oktobra prošle godine, započeti su radovi na izgradnji dečije klinike Tiršova 2, koja je pozicionirana u krugu Kliničko-bolničkog centra Srbije, nedaleko od Auto-puta kroz Beograd, odnosno Mostarske petlje u neposrednoj blizini. 

U pitanju je novi objekat u sklopu postojeće Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj ulici, a koji bi prema planovima, trebalo da omogući najsavremenije uslove za lečenje dece kako iz Srbije, tako i celog regiona. 

Previđeno je da se u objektu ukupne bruto razvijene građevinske površine od oko 66 200 m², smesti 8 operacionih sala, ukupno 286 kreveta smeštenih u 154 sobe, od čega je 36 kreveta namenjeno za smeštaj u okviru intenzivne nege. 

Ukupna površina novoformirane parcele, koja obuhvata klinički objekat Tiršove 2 sa podzemnom garažom, zelene površine, pristupne saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom i potpornim zidovima, iznosi 33.670 kvadratnih metara. 

Spratnost planiranog kliničkog objekta predviđa: 4Po+2Su+Pr+Te+4. 

Površinu od 27.860 m² obuhvataće četiri podzemna garažna nivoa, 12.945 m² je površina dve suterenske etaže i oko 25.365 m² iznosiće BRGP nadzemnog dela objekta. 

Organizacija prostora podeljena je na 7 funkcionalnih celina: za pregled i lečenje, negu bolesnika, snabdevanje i odlaganje, administraciju, naučno-istraživački i akademski deo, tehničke prostorije i usluge socijalne zaštite. 

Prvobitno idejno rešenje izradila arh. Dragana Mecanov, ispred biroa ,,Bexel Consulting". U međuvremenu, došlo je do promene projektne dokumentacije koja je obuhvatila izmene na idejnom rešenju, projektu za građevinsku dozvoli i projektu za izvođenje, a koje je realizovao konzorcijum AG instituta i biroa ,,Bureau Cube Partners". Investitor projekta je Republika Srbija, odnosno resorno Ministarstvo zdravlja.

Iako je prvobitan rok najavljen za 2024. godinu, na stogodišnjicu osnivanja pedijatrije u Beogradu, najnoviji rok koji se mogao čuti jeste početak 2025. godine. 

Evropska unija opredelila 35,7 miliona bespovratnih sredstava za realizaciju pomenute investicije, dok se ostatak finansira iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. 

Pomenuti iznos, predstavlja deo sredstva od ukupno 250 miliona evra, koja će biti iskorišćena za rekonstrukciju i izgradnju 20 velikih bolnica širom Srbije, uključujući Institut „Torlak“, kao i četiri Univerzitetsko-klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju