Počela izgradnja stanične zgrade na Prokopu! – Evo kako teku radovi i kako će izgledati:

08/23/2022
od strane

Kao što je portal ,,Beogradski projekti" najavio u objavi 13. jula povodom postavljanja zaštitne ograde duž kote 105 iznad Železničke stanice Beograd-centar, sredinom avgusta započela je izgradnja stanične zgrade iznad iste. 

Kako su tada naveli za naš portal iz kompanije ,,Railway City" na osnovu ovlašćenja koja proizilaze iz ugovora o javno-privatnom partnerstvu, finansijer je pripremio tehničku dokumentaciju sa pozitivnim rešenjem tehničke kontrole, kao i drugim pratećim dokumentima, koja su uslov za podnošenje zahteva za pribavljanje građevinske dozvole. 

Ista je naknadno izdata 20. jula, a početak radova mogao se naslutiti i nakon gostovanja predsednika Srbije na RTV ,,Pinku" nekoliko dana kasnije, kada je precizirano da će radovi početi 8. avgusta. 

Postavljanjem građevinskih mašina i zaštitne ograde, na pomenuti datum zvanično su otvoreni radovi sa predviđenim rokom do novembra 2023. godine. 

Ugovor predviđa završetak radova u roku od 15 meseci od datuma početka građevinsko-montažnih radova, što su nam prilikom prethodne objave pojasnili iz kompanije ,,Railway City". 

Kada je reč o poslovnim objektima, koji nisu u funkciji zgrade železničke stanice, isti nisu označeni kao prioritet, sagledavajući javni interes Republike Srbije i stavljajući ga u prvi plan.  

Informacije radi, za poslovne objekte na koti, u toku je fazna izrada tehničke dokumentacije, te će se po ispunjenju svih procedura, podneti zahtevi za pribavljanje dozvola za gradnju.  

Podsetimo, budući kompleks železničke stanice Beograd-centar, obuhvata izgradnju stanične zgrade, garažnog prostora sa 540 garažnih mesta, kao i 12 poslovnih objekata, kategorizacije (A1, A2, B1, B2, C1, C1, D1, D2, E, G, F i H). Ukupna BRGP kompleksa iznosi 74 941 m², od čega staničnu zgradu čini 5650 m², dok je 15 275 m² površina petoetažne garaže. 


Kako će izgledati stanična zgrada po završetku radova?

 

Buduću staničnu zgradu Železničke stanice Beograd-centar, čija je izgradnja u toku, odlikovaće staklena fasada dvostruko orijentisana na (ulaznu) zapadnu i istočnu stranu. 

Predviđena visina venca stanične zgrade iznosi 25 metara, čime će biti omogućen vizuelni kontakt sa panoramom šireg centra Beograda prema istoku, odnosno Senjaka i Dedinja sa zapadne strane. 

Planirani sadržaji u funkciji železničke stanice jesu: 

-14 šaltera
-2 info-pulta
-6 lokala
-10 agencijskih šaltera 
-1 menjačnica
-VIP zona
-Toaleti za putnike
-Prostorije za presvlačenje, čuvanje prtljaga i ostalo, koje su neophodne za optimalno i bezbedno operativno kretanje putnika i robe. 

Vertikalni transport biće omogućen putem 10 liftova (sa kote stanice i ulice) do nivoa perona, 2 lifta sa nivoa stanice i ulice do kote budućeg donjeg trga i 12 travelatora, koja će povezati perone i staničnu zgradu.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju