Završava se izgradnja projekta ,,K-District" - Počela useljenja prvih stanara u fazu B:

08/20/2022
od strane

Izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa ,,K-District" na prostoru nekadašnje fabrike Beko, nakon 4 i po godine aktivnih građevinskih radova, ulazi u završnu fazu. 

Fasade lamela u okviru faze B uskoro će u potpunosti biti kompletirane, a slično je i sa parternim uređenjem između objekata. 

Kako smo uspeli da saznamo iz izvora budućih stanara, u pojedinim lamelama faze B u toku je primopredaja i useljenje u stambene jedinice, dok su u ostatku lamela tehnički pregledi i poslednje pripreme pred primopredaju novoizgrađenih nekretnina, koja će se nastaviti u narednim nedeljama i mesecima. 

Kada je reč o fazi C, betonski radovi završeni su počekom februara ove godine, a do danas dodatno je kompletirana izgradnja fasade na poslovnoj lameli bližoj ulici Pjarona de Mondezira (nekadašnje Tadeuša Košćuškog), koja površinski predstavlja manji deo objekta. 

Kako su radovi na ostatku fasade još uvek u početnoj fazi, nije poznato kada će Faza C biti kompletirana, a samim tim i čitav projekat ,,K-District". 

Podsetimo, arhitektonsko rešenje faze B, previđa niz lamela nalik trouglu, koje odlikuje različita eksterijerna arhitektura, kao i različita spratnost. Uslovno rečeno, ista predstavlja skup 6 zgrada (lamela) različitih fasadnih rešenja, spojenih konstrukcija. 

Najviša spratnost objekta (P+10) dostignuta je na zaokretu Dunavske ulice prema Bulevaru vojvode Bojovića. Objekat se prema Bulevaru vojvode Bojovića, spušta za 2 etaže, a na samom uglu Dunavske i pomenutog Bulevara za još jednu. Najniži deo objekta (pr+4) orijentisan ka centralnom trgu kompleksa. 

Druga, odnosno B faza nudi 244 stambenih jedinica različitih kvadratura. 

Kada govorimo o 3. (C) fazi, objekat zauzima ukupnu površinu od oko 31.530 m2 i posedovaće 155 stambenih jedinica različitih struktura, raspoređenih u pet lamela, od kojih je jedna poslovne namene. 

Spratnost objekta je 2Po+Pr+7+Ps. U prizemlju će se nalaziti 12 lokala. Površina namenjena ugostiteljskim objektima iznosi 258.61 m2.  

Bruto razvijena građevinska površina dela objekta namenjenog stanovanju iznosi 10.135 m2, dok poslovni deo sa lokalima zauzima 1.168,50 m2, a poslovni prostori su na 4.026,95 m2. 

Faza C (3), nalazi se između objekata faze 1 i Kalemegdan business centra. Izgradnju celokupnog K-District-a. 

Stambeno-poslovni kompleks ,,K-District" se nalazi na parceli iza nekadašnje fabrike ,,Beko" na ukupnoj BRGP od oko 115 000 m2. Glavni izvođač radova je kompanija ,,Zop inženjering", dok je za projektovanje zadužen ,,Mašinoprojekt Kopring a.d" i biro 3LHD. 

Investitori su konzorcijum firmi “Pinnacle” i “AGNS INVEST doo”. Naslednik je ranije najavljivanih projekata Zahe Hadid i grčke kompanije ,,Lamba". 

Prethodnih godina u javnosti je više puta osporavan kako u smislu same arhitekture tako i različitih afera, o kojima su pisali pojedini mediji. Negativni komentari na račun K-Districta su i slične prirode, kao i za ranija rešenja, a tiču se njegove visine i zaklanjanja Kalemegdanske tvrđave. 

Svakako, ovaj projekat ne obuhvata samu fabriku ,,Beko", koja je rekonstruisana još tokom 2019-te godine. Ranijim projektnim rešenjima koje je potpisivao biro ,,Zaha Hadid architects", iako je jedna od monumentalnih zdanja Beograda, bila je predviđena za rušenje.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju