3 godine sa Vama - Da li se odustalo od izgradnje kula u Bloku 12?

08/17/2021
od strane Admin Admin

Tokom prošle godine, u dva navrata govorili smo na temu izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u novobeogradskom Bloku 12, u kome bi trebalo da se nađu 3 kule, visine 97 m. 

Podsećanja radi, iz ,,Urbanističkog centra", za našu stranicu najpre su sredinom aprila 2020. prezentovali izgled ranije usvojenog Plana detaljne regulacije. 

U opticaju su bile dve varijante plana, koje su u prvoj, previđale 3 objekta visine 97 metara, dok u drugoj, dve kule visine do 150 metara. Investitor je odabrao prvu varijantu. Kasnije je izrađeno idejno rešenje, koje potpisuju autori Dejan Miljković i Zoran Đukanović, a koji su pobedili na pozivnom konkursu. 

U maju 2020. , projekat je bio još jedan korak bliži realizaciji, kada je usvajano urbanističko rešenje. Tom prilikom, za našu stranicu su iz ,,Urbanističkog centra" precizirali izgled i detalje projekta. 

Planirani BRGP celog kompleksa iznosi 150.000m² sa dodatkom 2 podzemne etaže. (952 parking mesta) Prilikom izrade urbanističkog rešenja, obuhvaćene su 2 od 3 planirane kule, bliže Palati Srbija. Treća kula na delu bližem ul. Trešnjinog cveta, naknadno bi trebalo da se razvija i biće namenjena samo poslovnim sadržajima ( BRGP 50 000 m² ). 

Međutim, krajem prošle godine, pokrenulo se pitanje da li se od projekta odustalo? Kao pokriće za takvu tvrdnju, kružila je informacija da se zbog potrebe izmeštanja crpne stanice, odustalo od realizacije projekta. 

Iz Urbanističkog centra za ,,Beogradske projekte" odgovaraju: ,,Na lokaciji postoje crpne stanice, koje su predviđene za izmeštanje važećim planom detaljne regulacije, koji je rađen pre urbanističkog projekta. Trenutno je u toku izrada Izmene i dopune te planske dokumentacije, kako bi se uskladili uslovi za izgradnju sa tehnološkim zahtevima za objekat crpne stanice. Trenutno radimo na prikupljanju uslova za njegovu izgradnju u susednom Bloku 10." Dodatno, iz potvrđeno nam je da urbanistički projekat usvojen. 

Ipak, iz ,,Urbanističkog centra", nisu želeli da zvanično potvrde da li se od projekta odustalo ili ne. Na osnovu pomenutog, stiče se lični utisak da su pripreme uveliko u toku i da se od projekta, nije odustalo.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju