Kako će izgledati Marina Dorćol - Otkrijte detalje planova za njen budući izgled

05/22/2021
od strane Admin Admin

Češka kompanija „Sebre“, u septembru 2019. godine, nakon javnog nadmetanja, dobila je prostor Marine Dorćol, sa ranijom namerom da se na toj površini izgradi luksuzni stambeno-poslovni kompleks sa marinom. 

Detalji tog projekta nedavno su obnavljeni, a tim povodom iz Sebre-a za našu stranicu najavljuju:

 „Planiran početak izgradnje kompleksa na prostoru Marine Dorćol je u drugoj polovini 2022. , a njegova ukupna vrednost je oko EUR 300 miliona. Izgradnja će trajati do 6 godina. Projekat se razvija u skladu sa Planom detaljne regulacije i još uvek je u fazi idejnog projekta, nakon ćega će biti poznate faze. Precizni parametri, uključujući kvadraturu, biće poznati u narednom periodu. Predvidjena je izgradnja modernog stambeno-poslovnog kompleksa. Očekujemo da će preko 40% površina biti zeleno (parkovi, bašte i ambijenti, drvoredi, staze za pešake i bicikliste). Akvatorijum i parter su takodje namenjeni za javno korišćenje, u kojem će biti smeštena dva vrtića i oko 30 lokala različitih sadržaja. Parkiranje je rešeno garažiranjem vozila. Projekat se razvija na 4,3 hektara prostora nekadašnje Marine „Dorćol“, koji se transformiše u mešoviti gradski centar. Neposredno uz lokaciju je prostor nekadašnje Termoeletrane „Snaga i Svetlost“ koji će Grad Beograd revitalizovati, a u kojem će biti smešten Muzej Nikole Tesle. Portalni kran ostaje u programskoj funkcionalnoj vezi sa glavnom zgradom Termoelektrane, kao i Crpna stanica koja se rekonstruise i zadržava. U odnosu na ta dva objekta koji su upućeni na Marinu, formirane su ose i glavni pravci i vizure. Marinu Dorćol projektovali su češki arhitekta Stanislav Fiala i Jelena Kuzmanović iz partnerskog biroa „Kuzmanović + Fiala“. Stanislav Fiala je svetski priznat i višestruko nagradjivan arhitekta.“ između ostalog navode iz Sebre-a za „Beogradske projekte“.

Podsetimo, kompanija „Engel Marina Dorćol“ dobila je ovaj prostor još 2006 godine, Projekat je ubrzo obustavljen, a zemljište je godinama ostalo nebezbeno i zapušteno sve do danas. 2016 godine, prestalo pravo zakupa, a godinu dana kasnije je i sam zakupac raskinuo ugovor.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju