Počela temeljna rekonstrukcija Sava centra! – Evo kako će i izgledati i kada će radovi biti okočani:

01/11/2022
od strane Vera Furtula

Tokom prethodnih godina, svedočili smo opsežnom procesu prodaje beogradskog Sava centra, koji je iz 3. pokušaja dodeljen kompaniji ,,Delta Holding“ u novembru 2020. , po ceni od 17,5 miliona evra, sa obavezom dodatnog ulaganja u rekonstrukciju od najmanje 50 miliona evra u roku od 5 godina.

Tokom protekle godine, projektno-tehnička dokumentacija u potpunosti je kompletirana, da bi u decembru 2021. godine, započela i sama rekonstrukcija.

Iz kompanije ,,Delta Holding“ za naš portal ističu da bi kompletna rekonstrukcija, sanacija i adaptacija Sava centra, trebalo da bude završena krajem 2023. godine.

,,Prva faza radova podrazumeva sanaciju omotača objekta, odnosno fasade, uz očuvanje prepoznatljivog spoljašnjeg izgleda, zamenu kosih staklenih površina i njihovo unapređenje sa aktuelnim bezbedonosnim i energetski efikasnim standardima. Pored prepoznatljivog spoljašnjeg izgleda, Sava centar će ostati u funkciji kongresnog turizma, odnosno objekat će zadržati svoju namenu.

Najveće promene obuhvataće izradu novih elektroinstalacija, zamenu pogona za hlađenje i grejanje i uvođenje inovativnih multimedijalnih rešenja.

Promene će obuhvatati i skladno rešenje unutrašnje organizacije prostora. Postojaće jasno odvojena kongresno-kulturna i poslovno-komercijalna zona. Kongresno-kulturna zona obuhvataće veliki broj konferencijskih sala različitih kapaciteta sa novom audio i vizuelnom tehnikom, preko 8.000m2  izložbenog prostora, hibridni studio, ekskluzivne restorane, ketering... Prepoznatljiva Plava dvorana očuvaće kolorit ali će biti renovirana i prilagođena savremenim zahtevima tržišta u smislu opremanja sale.  Nova audio-vizuelna tehnika, rasveta, oprema i inovativna scenska rešenja činiće stalnu opremu u ovoj sali. 

Sadržaj poslovno-komercijalnog dela činiće prvoklasan prostor za izdavanje; donje etaže su namenjene buticima, a gornje etaže će ponuditi kancelarijski prostor različitih kapaciteta sa ili bez izlaza na sopstvenu terasu.

Još od 1979. godine Sava centar je fizički, pasarelom, povezan sa hotelom Crowne Plaza što omogućava da ovaj objekat bude jedinstvena kongresna destinacija“, dodaju iz Delta Real Estate za naš portal.

Investitor je rekonstrukciju poverio domaćim kompanijama: generalni izvođač radova je kompanija Jadran, dok je izvođač radova na fasadi kompanija Armont. Projektantske usluge pružio je biro Centroprojekt, a stručni nadzor je poveren kompaniji Zoling.

Objekat se prostire na skoro 100.000 metara kvadratnih i poseduje 14 konferencijskih sala. Nakon rekonstrukcije, Sava centar imaće čak 46 sala kapaciteta od 20 do 1100 posetilaca.

Sava centar je najveći kongresni, kulturni i poslovni centar u Beogradu i jedan od najvećih na teritoriji Istočne Evrope. Kamen temeljac za ovaj objekat postavljen je 1976. godine i za samo tri godine napravljen je kompleks Sava centra. Arhitekta Stojana Maksimovića je na vešt način, athitektonskim trikom, povezao objekte različitog sadržaja u jedinstvenu celinu, ostavljajući ih dovoljno različitim u svojim specifičnostima, a pružajući utisak veličanstvenog kompleksa. Za života dugog više od četiri decenije, u ovom objektu odžano je preko 35 hiljada događaja, a broj posetilaca premašio je 15 miliona.

Vremenom je reprezentativni objekat počeo je da propada, a Grad Beograd je raspisao javni tender gde je ugovor dodeljen kompaniji Delta Holding, koja je postala novi vlasnik Sava centra.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju