Zavirite u obnovljeni Sava centar - Delta Holding medijima predstavio novi izgled objekta:

11/10/2023
od strane

Uoči svečanog otvaranja zakazanog za 14. novembar, kompanije ,,Delta Holding"; i ,,Delta Real Estate"; upriličile su zvaničnu prezentaciju kompletno rekonstruisanog komercijalno-kongresnog prostora Sava centra za prisutne predstavnike medija i druge zvanice.


Prema rečima direktorke kompanije ,,Delta Real Estate"; Angeline Nekić, jučerašnji skup održan je nakon tačno 3 godine od potpisivanja ugovora o prodaji ovog zdanja koje je u svoje vlasništvo, preuzela kompanija ,,Delta Holding";.

,,Ono što smo mi radili u prethodnih 20 meseci jeste bila opsežna rekonstrukcija Sava centra. Mi smo zamenili fasadu po kojoj je ovaj objekat naširoko poznat, ali ona je sada energetski efikasna fasada - Promenili smo celokupne instalacije, veliku pažnju smo posvetili prekomponovanju prostora, kako bismo dobili dodatne korisne površine"; istakla je Angelina Nekić direktorka kompanije Delta Real Estate na početku svog obraćanja.

,,Sava centar je do 1977. godine (kada je otvoren) rađen u dve faze, a na isti način ga mi danas obnavljamo. Sada se nalazimo u komercijalno-kongresnom delu, dok će na leto naredne godine biti završena i plava dvorana."


,,Mi ne bismo pogrešili kada bismo rekli da smo mi izgradili novi Sava centar. Kada smo isti kupili, pre tačno tri godine, mi smo se ugovorom obavezali na investiranje od 50 miliona evra, a isto smo premašili više od duplo";, dodaje Angelina Nekić direktorka Delta Real Estate.


Zaključuje da su upravo razlozi za enormni porast cene građevinskih radova, odnosno uloženih gotovo 118 miliona evra, podeljeni u tri kategorije: pređašnje stanje objekta, destrukcija lanca snabdevanja uslovljena epidemijom i ratom u Ukrajini, ali i nastojanje kompanije Delta Holding
da u svakom novom projektu primeni najviše standarde.


Prisutnim predstavnicima medija, potom se obratila generalna direktorka Sava centra Kristina Milinčić, a tokom obilaska rekonstruisanih celina dodatno su upriličene izjave Miloša Grdinića, direktora sektora za razvoj i upravljanje imovinom kompanije Delta Real Estate-a, Ivane Letić, arhitekte i autora projekta obnove Sava centra, kao i Katarine Gajić, direktorke projektovanja i izgradnje Delta Real Estate-a.


Kompletnom rekonstrukcijom i obnovom Sava centra, obezbeđen je održiv objekat sa značajno povećanim kapacitetima do čak 5000 posetilaca.


Reorganizacijom prostora, kongresni kapacitet povećan je sa 16 na čak 46 sala različitih kvadratura i kapaciteta, koje će moći da prime od 20 do 1200 posetilaca.


Upravo glavna kongresna dvorana, prešla je cifru od 1000 raspoloživih mesta, dok će u Plavojdvorani, čija se rekonstrukcija odvija u sklopu druge faze radova, a čije otvaranje je najavljeno za leto 2024. godine, kapacitet biti povećan sa 3672 na tačno 4000 raspoloživih sedišta.


Obezbeđena je i tzv. Immersive sala, prva u ovom delu Evrope i jedna od najvećih na svetu, koja je predstavnicima medija u sklopu jučerašnjeg obilaska premijerno predstavljena, kao i Amfiteatar sala kapaciteta 500 mesta, Serbian Lounge kapaciteta 300 mesta i Sala 75 kapaciteta
250 mesta.

Novi Sava centar sadrži i 45 kancelarija visoke A klase, obezbeđenih u sklopu poslovnog dela, smeštenog na prvoj etaži.


Uz poslovne prostore, obezbeđena je i Retail zona sa ukupno 36 lokala različitih kvadratura sa najvećim domaćim i svetskim brendovima, pozicioniranim u zoni prizemlja i nivoa -1, gde će biti smešten prvi ,,Lidl City"; koncept u Srbiji.

Iako je bilo najavljeno da će predstavnicima medija biti obelodanjeno koji će se sve brendovi naći u sklopu komercijalnog prostora, za sada je ostala potvrda samo još za maloprodajni objekat ,,MTS"; koji je u fazi završenog opremanja prostora.

Za naš portal, prisutni organizatori potvrdili su da su gotovo svi lokali izdati, ali da dinamika
njihovog opremanja zavisi od zakupaca. Rekonstrukcijom objekta, vodilo se računa i o energetskoj efikasnosti s obzirom da novoobnovljeni objekat koristi gotovo 50% manje električne energije. Na krovu Sava centra, obezbeđeno je 912 solarnih panela, dok nova troslojna fasadna stakla imaju izuzetnu termoizolaciju.

Upravo na bazi ovih tehničkih specifikacija, Sava centar postao je ujedno prvi objekat u regionu
sa BREEAM sertifikatom. Ispred i oko objekta zelene površine prostiru se na preko 17 000 m2.
Rekonstrukcija kongresnog i poslovnog dela trajala je ukupno 22 meseca. Svakog dana na gradilištu je bilo angažovano u proseku 550 radnika, dok je taj broj iznosio i do 900 radnika u
određenim fazama radova.

Tokom rekonstrukcije objekta u potpunosti je očuvana originalna arhitektura Sava centra, dela
čuvenog jugoslovenskog arhitekte Stojana Maksimovića, zbog koje je isti bio nominovan za Prickerovu nagradu, koja predstavlja najveće priznanje u oblasti arhitekture.

Objekat se prostire na skoro 100.000 metara kvadratnih.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju