Završena gradnja kompleksa West 65 na Novom Beogradu - Otvoren West 65 Mall, kula kompletirana;

01/09/2022
od strane Vera Furtula

Nakon skoro 11 godina gradnje, stambeno-poslovni kompleks ,,West 65", koji se nalazi na Novom Beogradu, oivičen Bulevarom heroja sa Košara i Ulicom Omladinskih brigada, može se reći da je završen. 

Krajem decembra prošle godine, otvoren je West 65 Mall, koji se prostire na oko 15 300 m2, sa ukupno 48 lokala. Ispod objekta, obezbeđena je i podzemna garaža sa 250 parking mesta. Samo otvaranje tržnog centra proteklo je u relativnoj tišini, pa i ne čudi podatak da je u istom do ovog trenutka otvoreno svega 7 lokala, što je najverovatnije uzrokovala epidemija kovida 19. Sličnoj situaciji svedočili smo i u toku 2020. godine, kada je otvoren šoping centar ,,Galerija Beograd". Od pompeznih najava dolaska najpoznatijih svetskih kreator-brendova i ranijih informacija da je 60% lokala bilo iznajmljeno čak 2 godine pre otvaranja, dogodilo se da je samo 1/5 istih bila popunjena, a sam centar i danas raspolaže velikom kvadraturom nepopunjenog (slobodnog) prostora. Čini se da je sličnu sudbinu doživeo i West 65 Mall, a u narednom periodu ostaje da vidimo kako će se situacija dalje razvijati. 

Kada govorimo o samom West 65 Tower-u, koji je svakako simbol ovog kompleksa i trenutno druga najviša zgrada u Srbiji, eksterijer objekta je u potpunosti završen, a prema nezvaničnim informacijama, useljenja su u toku. West 65 Tower zauzima bruto razvijenu građevinsku površinu od oko 43 000 m2, visok je 155 metara i prostire se na 40 spratova. Ispod objekta obezbeđena je pripadajuća garaža sa dodatnih 324 parking mesta. Objekat je koncipiran u atmosferi luksuznog hotela, poseduje dvadeset četvoročasovnu fizičko-tehničku podršku, spa centar i teretanu, privatni bioskop, prostore za druženje i zabavu... U okviru spa centara, obezbeđen je bazen dužine 20 metara sa termalnom vodom od 30 stepeni, tursko kupatilo, sauna, kozmetički i frizerski salon... Fasadu same kule čine stakleni paneli, što sam koncept življenja čini nesvakidašnjim, s obzirom da se takva praksa obično ne implemetira u objektima za stanovanje, već za poslovanje i u hotelima, a isto važi i za samu visinu. Klizno otvaranje prozora je svakako omogućeno, a objekat poseduje nezavisno kontrolisane sisteme za hlađenje i grejanje. 

Izgradnje West 65 Tower-a i Mall-a, predstavljala je poslednju fazu samog projekta, koja je realizovana u periodu od avgusta 2018. do kraja 2021. godine. U pitanju su bili, naravno, najkompleksiniji radovi, a za njihovo izvođenje bila je zadužena kompanija ,,PFB", koja je u vlasništvu investitora ,,PSP Farman". Na projektovanju je učestvovao tim koji su čini ,,Bureau Cube Partners" i ,,PFB design", dok je autor projekta arh. Gojko Radić. 

Kompleks ,,West 65" počeo je da se gradi još tokom 2011. godine u okviru celine ,,West 65 Avenue", koju čini 11 stambenih objekata, spratnosti P+5+2Ps, u okviru kojih je obezbeđeno 514 stambenih jedinica različitih kvadratura. Ukupna površina kompleksa prelazi 160 000 m2.

Komentari

Džaba svi luksuzni stambeni kompleksi kad u njima žive primitivci uglavnom skorojevići koji su na sumnjiv način došli do para. Ništa ne može da nadoknadi primitivnost i glupost koja vlada u društvu.
Napiši recenziju